zondag 22 april 2012

Nijmeegse Vierdaagse

Lucca, mijn oudste zoon, 16 jaar, mag dit jaar voor de 4de keer meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse.

Hij begon met wandelen in 2006. En nee, niet met de avondvierdaagse, want dat waren te weinig kilometers. Hij ging samen met mijn vader lopen. Die liep toen zo'n 15 tot 20 kilometer op 1 dag in het weekend omdat zijn kunstknie in beweging moest blijven.
Dat jaar loopt hij 4 dagen mee...
Het jaar erop loopt hij er 7 mee. Tenminste, die genoteerd worden in zijn wandelboekje, want hij blijkt het echt leuk te vinden.

In 2008 loopt hij 20 weekenden mee en de afstanden beginnen steeds langer te worden. 30/40 kilometer, Lucca vind het geweldig.
Het inschrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse moet begin van het jaar gedaan worden.
Beetje teleurgesteld is Lucca wel, als mijn vader denkt dat het lopen van deze tocht, net een jaartje te vroeg komt. Mijn vader schrijft zich wel in en wordt ingeloot.
Lucca loopt dat jaar een 3-daagse mee. Die van Breda. Over 3 dagen verspreid lopen ze dan 100 kilometer. En dan kom je zo binnen...Zo ook de 7-dorpentocht (50km) wordt gelopen. Er is voor Lucca een uitzondering gemaakt, want eigenlijk moet je 16 zijn om deze mee te mogen lopen. Maar hij kan aantonen dat hij regelmatig loopt en met de mededeling dat oma hem eruit haalt als hij echt niet meer kan, mag hij mee doen.  Helemaal trots loopt hij hem uit.

2009
Lucca is blij als het weekend er weer aankomt, want bijna elk weekend wordt er gewandeld. Meerdaagse wandelingen worden ingepland, want dit jaar mag hij mee doen in de Nijmeegse Vierdaagse, tenminste als hij ingeloot wordt. Gelukkig krijgen we bericht dat hij mag meedoen. Hij is dan nog 14 en mag 4 dagen van 30km lopen, maar dat wil hij niet. Hij wil 4x40 en gelukkig mag je altijd meer lopen dan wat je eigenlijk moet lopen.
Voordat hij aan de Nijmeegse Vierdaagse begint, heeft hij totaal zo'n 1340km in de benen. Dat moet genoeg zijn.
En jahoor! Hij loopt hem uit... Na elke 40km gaat hij bij thuiskomst eerst nog wat voetballen en badmintonnen. Want echt zijn energie kwijt is hij niet.
Op de laatste dag gaan wij hem binnenhalen op de Via Gladiola. Aan zijn gezicht kunt je wel zien hoe trots hij is.


Eind 2009 heeft Lucca de teller staan op 1550km.

2010
Natuurlijk wordt er weer ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse. En ja, weer 4x40km want voor minder komt hij zijn bed niet uit.
De eerste dag loopt hij moeilijk uit... Heel raar eigenlijk, want Lucca heeft nooit problemen met het wandelen. Mijn moeder belt ons op en zegt dat het mogelijk is dat hij de volgende dag niet gaat starten. Ze vertrouwen het niet.
Een uurtje of wat later gaat weer de telefoon... Mijn moeder... Ze zijn erachter waarom hij de tocht zo moeilijk doorgebracht heeft. Het enige wat hij op de hele dag gegeten en gedronken heeft, is een appel. 40Km op 1 appel... Niet echt raar dat je je dan niet echt lekker voelt.
De overige dagen wordt er dus extra goed op gelet dat hij voldoende eet en drinkt en loopt hij de 4x40km gewoon uit.

De meest bijzondere tocht dit jaar is "Rondje VeerseMeer". Dit is een tocht van 60km. Die dag voorspellen ze 28 graden... Niet echt geweldig weer om te wandelen. Dat is bikkelen. Alle lopers vertrekken om 8.00u 's morgens stipt en moeten binnen zijn om 20.00u. Dat houdt in dat je 5km per uur moet lopen en dat 12 uur lang.
Het is heel spannend of ze het halen, maar een klein uurtje voor sluiting komen ze binnen. Zeer vermoeid, maar super trots dat ze het gehaald hebben. Lucca is dan 15 jaar en de jongste deelnemer op de 60km. Hij krijgt van iedereen een applause...

2011
En jahoor... De Nijmeegse Vierdaagse wordt weer gepland. Omdat je het jaar ervoor al meegedaan hebt, ben je gegarandeerd van een plekje. Wel fijn voor Lucca, want die leeft er elk jaar weer naartoe.
Als voorbereiding gaat hij weer wat meerdaagse tochten lopen en deze keer ook een paar in het buitenland. België en Duitsland. Dit zijn internationale tochten en worden apart vermeld. Als je 7 stempels hebt van verschillende landen, ben je International Walker. Dit wil Lucca erg graag nog een keer worden.

2012
Ook dit jaar staat de Nijmeegse Vierdaagse op het programma. Alleen wordt het dit jaar zonder mijn vader. Tenminste, die loopt 4x30, terwijl Lucca nu verplicht 4x40 moet lopen. Alleen lopen is niet verstandig, dus loopt hij samen met een kennis van mijn vader, die nu ook al geregeld meeloopt. Hij en Lucca hebben ongeveer hetzelfde wandeltempo, dus dat wordt dolle boel.
Ook dit jaar weer een bijzondere wandeling. Hij gaat half mei voor 10 dagen naar Zwitserland. Een meerdaagse wandeltocht lopen en ja... het is een internationale, dus dat is nummer 4 (Nederland, België, Duitsland en Zwitserland) Nog 3 landen te gaan...

Waarom nu zo'n lang verhaal over het wandelen van mijn zoon.
Ten eerste ben ik natuurlijk erg trots dat hij het zo goed doet en er zoveel plezier aan beleeft. Daarnaast omdat hij PDD-NOS en ADHD heeft en om kleine dingen erg in de stress kan schieten. Ineens een andere route bijvoorbeeld, of het kwijtraken van mijn vader in de menigte.
Maar hij heeft in de afgelopen jaren wel geleerd dat dat niet meer hoeft en dat is natuurlijk een goede les. Die wandeltochten hebben er dus voor gezorgd dat hij wat rustiger kan omgaan met veranderingen. Iets waar hij in het dagelijks leven ook erg veel aan heeft.

TOT BLOGS!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten